Stoofvlees

Een heerlijke, traditionele Vlaamse stoverij van mals rundvlees gesmoord in bier en kruiden. Perfect voor koude dagen!
Totale tijd: 3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vlaams
Trefwoord: stoofvlees, stoverij
Porties: 4
calorieën: 600kcal

Ingrediënten
 

  • 1 kg stoofvlees (rund)
  • 2 uien (grote, in halve ringen gesneden)
  • 2 el mosterd
  • 2 el bloem
  • 2 el boter
  • 1 flesje bier (bruin, 33 cl, bij voorkeur een Belgische variant)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 el suiker (bruine )
  • 2 sneetjes brood (donker )
  • Peper (naar smaak)
  • Zout (naar smaak)
  • 1 el appelazijn (optioneel)

Instructies

  • Snijd het rundstoofvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Bestrooi met peper, zout en bloem.
  • Smelt de boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties bruin aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Voeg in dezelfde pan de uien toe en bak ze op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de mosterd toe aan de uien en roer goed door. Giet vervolgens het bier in de pan, roer goed om alle aanbaksels van de bodem los te maken.
  • Leg het vlees terug in de pan bij de uien en het bier. Voeg de laurierblaadjes, tijm en bruine suiker toe. Smeer de sneetjes brood aan één kant in met mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden op het stoofvlees.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het stoofvlees zachtjes sudderen met het deksel op de pan voor 2 tot 2,5 uur, of totdat het vlees boterzacht is.
  • Roer het stoofvlees door, verwijder de laurierblaadjes en tijmtakjes. Voeg indien nodig nog wat appelazijn toe voor een vleugje zuur.
  • Breng op smaak met extra peper en zout.
  • Serveer het stoofvlees met frietjes, aardappelpuree of een stuk knapperig brood.

Voedingswaarden

Serving: 1portie | Calories: 600kcal

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Scroll naar boven