Nootmuskaat is de harde kern (pit) van de vrucht van de muskaatboom (Myristica fragrans), een tropische boom afkomstig uit de Banda-eilanden in Indonesië. De noot heeft een warme, licht zoete smaak en wordt gebruikt als specerij in verschillende keukens wereldwijd.
De muskaatnoot heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In de middeleeuwen was het een van de meest kostbare specerijen. Europese handelsnaties, zoals de Nederlanders en Portugezen, voerden zelfs oorlogen om de controle over de muskaathandel te verkrijgen.
Muskaatnoot wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Het is een populair ingrediënt en voegt diepte toe aan puree, soepen, vlees of groenten. Ook in bakwaren, zoals taarten en koekjes wordt muskaatnoot gebruikt. In sommige culturen wordt het ook gebruikt in dranken zoals glühwein en chai-thee.
Deze specerij bevat antioxidanten en essentiële oliën die kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Maar het is echter belangrijk om muskaatnoot met mate te gebruiken, aangezien overmatige consumptie kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.