Preipuree met Spekblokjes

Aardappelpuree met gestoofde prei en krokant spek. Belgisch comfortfood, top bij worst of stoofvlees.
Total Time: 40 minutes
Course: Side dish
Cuisine: Belgian
Keyword: potato, vegetable puree, leek, puree
Servings: 4
Calories: 120kcal

Ingredients
 

Optioneel

  • 75 g spek (in blokjes)

Instructions

  • Aardappelen: Kook in licht gezouten water 15–18 min gaar. Giet af en laat 1 min uitdampen op laag vuur.
  • Prei wassen: Halveer in de lengte, spoel grondig tussen de lagen (zand!), snij fijn.
  • Prei stoven: Stoof 8–10 min in 10 g boter (en/of scheutje water) met deksel tot zacht, niet kleuren. De laatste minuten zonder deksel om overtollig vocht te laten verdampen. Je kan kiezen om de prei te mixen.
  • Pureren: Stamp de aardappelen met warme melk, eventueel een ei en boter. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en cayennepeper.
  • Mengen: Spatel de gestoofde prei erdoor. Proef en werk evt. af met mosterd.
    Bord preipuree met spekjes en kom preipuree
  • Spek bakken: Versnij de spek in blokjes en bak krokant in een pan zonder boter.
    Gebakken spekblokjes

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 120kcal

 
 

Tips

  • Stoof prei onder deksel (zacht, niet kleuren), laatste 1–2 min open om te droogstoven.
  • Roer spekjes pas op ’t einde door de puree voor krokant effect.
  • Textuur: hou wat kookvocht/melk achter, voeg toe tot smeuïg.

Bewaren

  • Afdekken en 1–2 dagen in de koelkast. Opwarmen met scheutje melk/room; spek apart kort terugbakken.

Wat serveer je erbij?

  • Gehaktballetjes in tomatensaus
  • vol-au-vent
  • worst met ajuinsaus
  • gegrilde vis.

Scroll to Top