Gebakken eendenborst open gesneden

Perfect Gebakken Eendenborst: Een Stap-voor-Stap Gids

Leer hoe je eendenborst tot in perfectie bakt met deze eenvoudige en duidelijke handleiding. Of je nu een beginner of een ervaren kok bent, deze methode zorgt elke keer weer voor een sappige, smaakvolle eendenborst met een heerlijk krokant velletje.
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 1 hour 30 minutes
Course: Main course
Cuisine: Belgian, French, Swedish
Keyword: duck breast
Servings: 4

Equipment

  • 1 deksel of een spatscherm, passend voor de braadpan, om opspattend vet te voorkomen
  • 1 vleesmes
  • 1 keukentang
  • 1 keukenplank

Ingredients

  • 2 eendenborsten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructions

  • Haal de eendenborsten ongeveer 1 uur voor het koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Kerf het vel van de eendenborst in een ruitpatroon, zonder in het vlees te snijden. Dit helpt het vet smelten en het vel krokant worden.
    Eendenborst met ruitpatroon
  • Bestrooi de eendenborsten met zout en peper aan beide zijden.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eendenborsten met het vel naar beneden in de droge pan. Boter of andere vetstoffen is niet nodig.
  • Bak de eendenborst 6-8 minuten (afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid) op het vel tot het krokant is. Let op dat het vuur niet te hoog staat om te voorkomen dat het vel te snel verbrandt.
    Eendenborst in de pan met veel vet
  • Alvorens om te draaien, giet het meeste vet uit de pan in een andere pan.
  • Draai de eendenborsten om en bak ze nog eens 3-6 minuten (afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid) aan de andere kant, afhankelijk van hoe rosé je ze wilt hebben.
    Eendenborst met een krokante vetkant
  • Haal de eendenborsten uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je ze aansnijdt.
    Eendenborst in aluminiumpapier
  • Snijd de eendenborst in dunne plakjes en serveer.
    Menu met rode portsaus met bessen

Notes

Het vlees op de foto is een uur van tevoren uit de koelkast gehaald.
Het heeft bijna 7 minuten gebakken op de velkant, 3 minuten op de andere kant.
Het vlees heeft vervolgens bijna 10 minuten in aluminiumfolie gerust.
 
Tried this recipe?Let us know how it was!

2 thoughts on “Baking duck breast – step by step”

    1. Bedankt voor je reactie! Ik begrijp je bezorgdheid, maar als de eendenborst direct na het bakken in aluminiumfolie wordt gewikkeld, blijft deze voldoende warm. Sterker nog, door het fenomeen “carryover cooking” kan de kerntemperatuur zelfs nog iets stijgen tijdens het rusten in de folie. Dit proces heeft meerdere voordelen:

      • Sappen herverdelen: Het rusten zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen in het vlees, waardoor het malser en sappiger wordt.
      • Makkelijker snijden: Door te rusten ontspannen de vezels van het vlees zich, waardoor het makkelijker en mooier te snijden is en malser in de mond.
      • Gelijkmatig garen: De restwarmte zorgt ervoor dat de eendenborst gelijkmatig verder gaart, wat resulteert in een perfect roze binnenkant.

      Dus wees gerust, je eendenborst blijft lekker warm en de smaak en textuur zullen alleen maar verbeteren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top