Ingredients
Runderbouillon
- 1 l water
- 2 blokjes runderbouillon
Gehaktballen
- 1 kg gehakt (gemengd)
- 1 kruidenmix ((hier spaghetti kruiden))
- 2 eieren
- 70 gr paneermeel
- 10 gr boter (voor het bakken)
Tomatensaus
- 200 g boter (voor de roux)
- 200 g bloem (voor de roux)
- 1 l melk (volle)
- 3 tomatenpuree (grote blikken )
Optioneel
- 1 el madeira ( of cognac – whiskey- …)
Instructions
De balletjes
- Zet het water op en voeg de blokjes runder bouillon toe
- Meng het gehakt met de kruiden, de eierdooiers en het paneermeel.
- Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
- Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 5 à 10 minuten afhankelijk van de grote van de balletjes. Eenmaal ze naar bovenkomen weet je dat ze klaar zijn.
- Neem een pan. Smelt een klontje boter en bak de balletjes kort bruin. Zet opzij.
De saus
- In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
- Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek – blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
- Giet indien nodig de runderbouillon door een zeef. Voeg de gezeefde runderbouillon toe.
- Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
- Voeg de balletjes toe.
- Werk af met peper en zout.
Optioneel
- Voeg naar smaak een geutje sterke drank aan toe voor een specifieke twist.
Voedingswaarden
Varianten
- Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken en/of cayenne toe aan de tomatensaus.
- Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
- Voeg fijngesneden groenten toe zoals look, ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
- Voeg spekblokjes toe.
- Gebruik minder tomatenpuree en vervang door tomatenpulp of passata.
Frequently Asked Questions
Count 200g of minced meat per person. A little more if you have big eaters.
Freshly made balls in tomato sauce can easily be kept for 3 to 4 days in a refrigerator at 6°C.
Add a binder such as breadcrumbs and eggs. Make sure the mixture is neither too wet nor too dry.
Yes. Make sure they are well cooled and well wrapped to prevent freezer burn.
Infinite variations possible of course But typical herbs are basil, oregano, rosemary and garlic. A little red pepper flakes can also add some extra spice.
Mashed potatoes, pasta, fries, rice certainly fit the bill. And the day after, the surplus with a slice of bread. Top!
The thickness of a tomato sauce with roux is determined by the amount of roux relative to the amount of liquid. For a 1 l thick sauce, use a 200g roux.