Balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus met puree en erwten en worteljes

Balletjes in tomatensaus

Een klassiek comfortgerecht met een vleugje whisky.Perfect voor een familiediner, serveer met puree en erwten en worteltjes.
4 from 1 vote
Afdrukken Pin FB X Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gehakt, kinderen, vlees
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 5
Calorieën: 550kcal

Ingrediënten

  • 1 l water
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 1 kg gemengd gehakt
  • kruidenmix (hier spaghetti kruiden)
  • 3 grote blikken tomatenpuree
  • 1 l volle melk
  • 200 g boter
  • 200 g bloem
  • 1 geutje whiskey of cognac

Werkwijze

  • Zet het water op en voeg de runder bouillon toe
  • Mix het gehakt met de kruiden. Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
  • Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 10 minuten.
  • Bak de balletjes kort bruin.
  • In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
  • Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek – blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
  • Voeg de runderbouillon ook toe.
  • Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
  • Doe een geutje whiskey of cognac er bij en kruid verder af met peper en zout.
  • Voeg de balletjes toe.

Voeding

Calories: 550kcal

Notities

Varianten

  • Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken toe aan de tomatensaus.
  • Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
  • Voor een alcoholvrije versie, laat de whisky/cognac weg of vervang door balsamicoazijn.
  • Voeg fijngesneden groenten toe zoals ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
  • Serveer over spaghetti of met een kant van geroosterd knoflookbrood voor een vullende maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating