Ingrediënten
- 1,5 kg appelen (liefst gemengd, ongespoten is prima)
- 100 ml water (of appelsap)
- 1 el citroensap
- 1 el suiker (optioneel, naar smaak)
Optioneel
- 1 kaneelstokje of vanille (optioneel)
Instructies
Bereiding
- Schil de appelen, verwijder klokhuizen en snij in stukken.
- Na het spoelen, doe de appelstukken in een kookpot met het water en citroensap.
- Breng langzaam aan de kook en laat 10 à 15 minuten zachtjes sudderen tot de appelen volledig gaar zijn. Roer af en toe.
- Plet de appelen met een vork voor een grove appelmoes of mix met een staafmixer voor een gladde moes.
- Proef en voeg eventueel suiker toe. Roer goed door.
🍏 Bewaren
- Koelkast: tot 3 dagen in een afgesloten pot.
- Diepvries: 8–10 maanden in goed afgesloten doosjes of zakjes. Laat steeds wat ruimte vrij zodat de appelmoes kan uitzetten bij het invriezen.
- Invriezen in porties: handig voor maaltijden of als kleine toevoeging bij sauzen → gebruik eventueel ijsblokvormpjes.
🍽️ Bij gebruik
- Ontdooien: laat langzaam ontdooien in de koelkast.
- Serveren: koud, op kamertemperatuur of opnieuw zachtjes opwarmen in een pannetje.
- Afwerken: naar smaak nog een klontje boter, wat suiker of een snuifje kaneel toevoegen net voor serveren.
- Structuur aanpassen: mix na ontdooien opnieuw kort glad als de textuur iets veranderd is.
💡 Tips
- Combineer verschillende appelsoorten voor een rijkere smaak.
- Een scheutje citroensap helpt verkleuren tegen te gaan.
- Voor een extra twist: kruid met gember, steranijs of vanille.
- Hou je van een rustiekere appelmoes? Laat de schil aan en mix grof, dat geeft meer vezels en een vollere smaak.