Je kan een hout of metalen spies gebruiken.
Marinades zijn essentieel om smaak en malsheid aan je kebab toe te voegen. Net gemarineerde groenten en vlees krijgen maximaal de smaak van de kruiden door goed afgedekt een nachtje in de frigo door te brengen. Behalve vis omdate dze het kenmerk heeft snel te garen bij zure marinades en daar beperk je de marinade tijd best tot een klein half uurtje.
- Directe hitte:Â Kebabspiesjes worden direct boven de warmtebron (houtskool, gas of elektrische grill) geplaatst. Dit geeft ze een lekkere rooksmaak en zorgt voor mooie grillstrepen.
- Grillen onder de ovengrill (broiler):Â Als je geen buitenbarbecue hebt, kun je kebabs onder de grill van je oven bereiden. Dit simuleert de hoge hitte van een barbecue.
- Op het fornuis:Â Voor kleine hoeveelheden kebab kun je een gietijzeren pan of een anti-aanbakpan gebruiken. Dit werkt goed voor zowel vlees als groenten.
- Rotisserie – Döner Kebab: Deze methode wordt vaak gebruikt voor döner kebab, waarbij grote stukken vlees verticaal worden geroosterd aan een draaiende spies.
- Voor de avonturiers:Â Kebabs kunnen ook boven een open vuur worden bereid, bijvoorbeeld tijdens het kamperen.
- Algemene tips:
- Draai regelmatig:Â Of je nu grilt, bakt, of roostert, draai de kebabs regelmatig om gelijkmatig garen te garanderen.
- Controleer de gaarheid:Â Gebruik een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat het vlees de juiste interne temperatuur bereikt, vooral bij kip.
- Rusttijd:Â Laat vlees na het bereiden een paar minuten rusten zodat de sappen zich herverdelen, waardoor het malser wordt.