Servings: 4
Calories: 120kcal
Ingrédients
- 750 g aardappelen (bloemige, in gelijke stukken)
- 500 g prei ((wit + lichtgroen), fijn gesneden)
- 40 g boter
- 150 ml melk
- Nootmuskaat (naar smaak)
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
- cayennepeper (naar smaak)
- 1 kl mosterd (naar smaak)
Optioneel
- 75 g spek (in blokjes)
Instructions
- Aardappelen: Kook in licht gezouten water 15–18 min gaar. Giet af en laat 1 min uitdampen op laag vuur.
- Prei wassen: Halveer in de lengte, spoel grondig tussen de lagen (zand!), snij fijn.
- Prei stoven: Stoof 8–10 min in 10 g boter (en/of scheutje water) met deksel tot zacht, niet kleuren. De laatste minuten zonder deksel om overtollig vocht te laten verdampen. Je kan kiezen om de prei te mixen.
- Pureren: Stamp de aardappelen met warme melk, eventueel een ei en boter. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en cayennepeper.
- Mengen: Spatel de gestoofde prei erdoor. Proef en werk evt. af met mosterd.
- Spek bakken: Versnij de spek in blokjes en bak krokant in een pan zonder boter.
Voedingswaarden
Portion: 100g | Calories: 120kcal
Tips
- Stoof prei onder deksel (zacht, niet kleuren), laatste 1–2 min open om te droogstoven.
- Roer spekjes pas op ’t einde door de puree voor krokant effect.
- Textuur: hou wat kookvocht/melk achter, voeg toe tot smeuïg.
Bewaren
- Afdekken en 1–2 dagen in de koelkast. Opwarmen met scheutje melk/room; spek apart kort terugbakken.
Wat serveer je erbij?
- Gehaktballetjes in tomatensaus
- vol-au-vent
- worst met ajuinsaus
- gegrilde vis.