Kriekentaart

Kriekentaart

Laat u verleiden door de heerlijke smaak van zoete krieken in een huisgemaakte kriekentaart, een perfecte toevoeging aan elke gelegenheid.
4 from 1 vote
Afdrukken Pin FB X Rate
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: krieken, taart
Prep Tijd: 1 uur
Kook Tijd: 45 minuten
2 uur
Totale Tijd: 3 uur 45 minuten
Porties: 8
Calorieën: 400kcal

Ingrediënten

Banketbakkersroom

Krieken

  • 1 bokaal krieken (gezoet)
  • 100 g suiker
  • 50 g vanillepuddingpoeder (mijn zakje was 53g - volledig gebruikt)

Taartvorm

Werkwijze

Crème patissière of bakkersroom

  • Neem je maatbeker en vul met een halve liter melk
  • Doe de melk in de kom. Hou een beetje melk over (1dl max is voldoende).
  • Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
  • Warm de melk op. Roer af en toe zodanig dat de suikers goed oplossen en niet aanbranden.
  • Ondertussen breek je 4 eieren. Doe de eigelen in de maatbeker bij het overschot van de melk.
  • Voeg ook de vanillepuddingpoeder toe in de maatbeker. Roer goed tot alles is opgenomen door de melk en het eigeel.
  • Als de melk (bijna) kookt kan je het resterende papje van de maatbeker er bij doe. Goed blijven roeren. Indien het papje warm genoeg wordt ontstaat er een binding. Neem het dan even van het vuur. Blijf constant roeren tot dat de banketbakkersroom zijn definitieve vorm krijgt.
  • Eenmaal het kriekenpapje gevormd is mag je ook de krieken toevoegen.
  • Laat afkoelen!

Krieken

  • Neem de bokaal krieken. Giet het sap in een kom met behulp van een zeef. Zet de krieken even opzij.
  • Voeg de 100g suiker.
  • Voeg het zakje vanillepuddingpoeder toe.
  • Ook hier weer opwarmen - regelmatig roeren. Op het moment dat er een papje vormt van het vuur halen. Constant blijven roeren tot je een gehele massa krijgt.
  • Laten afkoelen.

Deeg

  • ROl het deeg uit en leg het in je taartvorm. Goed aandrukken langs de zijkant en verwijder overtollig deeg.
  • Prik voldoende gaatje in de deeg. Dit verhindert dat de deeg te veel rijst.
  • Je kan nu de afgekoelde banketbakkersroom op de taart smeren. Met behulp van een spatel kan je deze evenredig verdelen.
  • Bovenop smeer je de afgekoelde kriekenpap. Ook hier weer met behulp van een spatel de krieken evenredig verdelen. Voorzicht maar er geen kriekenmoes van.
  • Neem nu je 2e deeg en snij deze in reepjes van 1 cm. Begin in het midden.
  • Leg nu de reepjes op je taart. Begin met links boven met 1 horizontaal gevolgd door 1 vertikaal. En werk zo verder naar rechts onder.
  • Leg de reepjes ruimschoots OVER de randen dan kan je straks met behulp van je vingers nog even aandrukken en het overtollige deeg er af duwen met je vingers.

Bakken

  • Laat in oven bakken op 180°C gedurende 45 minuten.

Afwerking

  • Neem de abrikozen confituur (zonder stukjes aub). Voeg er wat water toe. Met behulp van een bakborstel verf je de reepjes in. Doe voorzichtig ook de rest van de taart. Zie je werk opblinken!
  • Geef de taart de tijd om af te koelen.

Voeding

Calories: 400kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 22g | Fat: 14g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating