Rijsttaart

Vers gebakken Belgische rijsttaart

Romige Belgische Rijsttaart: Een Zoete Verwennerij

Ontdek de zachte textuur en subtiele zoetheid van deze traditionele lekkernij, perfect voor bij de koffie of als dessert.
5 from 1 vote
Afdrukken Pin FB X Rate
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: rijsttaart, taart
Prep Tijd: 15 minuten
Kook Tijd: 1 uur 30 minuten
Totale Tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 8
Calorieën: 578kcal

Benodigdheden

  • taartvorm 22cm

Ingrediënten

De bladerdeeg

Rijst

Banketbakkersroom

Taartmengsel

Werkwijze

De rijst

  • Giet de melk uit in een kom en zet op het vuur. Voeg de rijst toe als de melk bijna kookt. Kook de rijst gaar op een zacht vuur. Ik had 40' nodig. Zeker af en toe roeren of de rijst bakt aan.
  • Laat de gare rijst afkoelen.

De banketbakkersroom – pudding

  • Giet (bijna alle) melk in een kom. Hou een beetje opzij (1 à 2 dl) om straks te mengen. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en verwarm tot tegen het kooppunt.
  • Ondertussen voeg je de eigelen toe bij de melk die opzij staat. Roer goed. Daarna voeg je de vanillepoeder toe. Roer opnieuw goed.
  • Als de melk goed warm is (mag niet koken) haal je deze van het vuur. Roer nog eens goed in je papje van melk/ei/vanillepoeder en giet deze dan in de warme melk. Goed blijven roeren tot de banketbakkersroom vorm krijgt. Is de melk te warm dan zal het zeer vlug gaan, blijft het warme melk – zet dan nog even op het vuur tot er een pudding vormt.
  • Laat de pudding wat afkoelen.

Taartvulling

  • Is de rijst en de pudding wat afgekoeld? (hoeft zeker niet koud te zijn – gewoon de hitte eruit). Voeg dan de eigelen, de suiker en de bloem toe aan de rijstpap. Daarna voeg je de pudding toe. Roer steeds even na ieder toevoeging.
  • Klop de eiwitten stevig op en spatel voorzichtig door de taartvulling

De taart

  • Smelt een beetje boter in de microgolf en wrijf de bakvorm in met de gesmolten boter. Bloem de bakvorm overal goed in. Verwijder overtollig bloem door de bakplaat onderste boven te houden.
  • Rol de bladerdeeg uit en leg mooi in de bakvorm.
  • Verdeel de taartvulling in de bakvorm tot aan de rand.
  • Bak de taart tot 45' in een oven van 175°C.

Voeding

Calories: 578kcal | Carbohydrates: 84g | Protein: 14.67g | Fat: 20.34g

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating