Symfonie van Lamskroon en Groene Asperges met Drie Kleuren Groentepuree en Rozemarijn-Portosaus
Een Culinaire Ode: De Delicate Samensmelting van Sappig Lam, Knapperige Asperges, en Rijke Groentepurees Verrijkt met de Diepte van Rozemarijn-Portosaus
Smeer de lamskroon in met een teentje look langs alle zijdes.
Borstel de lamskroon in met een beetje olijfolie
Kruid met peper en zout langs beide zijden
Steek het vlees in de vacuüm zakken en verspreid langs beide kanten verse (of gedroogde) takken rozemarijn en Ɵjm.
Voeg wat lamsfonds toe. (niet veel – ongeveer 1 à 2 el per lamsrack)
Trek de zakken vacuüm.
Eenmaal de sousvide machine op temperatuur leg de lamskroon erin minstens gedurende 2h30m.
Afbakken
Haal het vlees uit de verpakking en bewaar de vleessappen. Verwijdere eventueel teentje look of grote takken kruiden.
Bak het vlees krokant langs alle zijdes (ook buitenste ribben)
Leg dit op een plaat, dek af en zet deze in de warmte kast (58° !!)
Rozemarijnsaus
Verhit olie in een middelgrote sauspan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en fruit tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 3-4 minuten.
Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en bak nog een minuut om de smaken te laten vrijkomen.
Als je rode of porto wijn gebruikt, voeg deze dan nu toe en laat het geheel een paar minuten sudderen om de wijn te laten reduceren en de alcohol te laten verdampen.
Voeg de lamsfond toe aan de sauspan en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het zachtjes sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt, ongeveer 30-45 minuten. Houd er rekening mee dat het inkoken van de saus de smaken zal concentreren en intensiveren.
Je kan hier ook de gefilterde vleessappen uit de sous-vide zakken toevoegen.
Breng op smaak met zout en peper naar wens. Zeef eventueel de saus om eventuele stukjes
rozemarijn, sjalot en knoflook te verwijderen voor een gladdere textuur.
Puree trio (1h)
Broccoli crème
Kook de groenten gaar in lichtgezouten water
Giet af maar behoud een beetje kookvocht
Maak een crème met bvb de thermomix, voeg indien nodig wat kookvocht toe.
Zet opzij
Wortel crème
Stoof de groenten gaar in water met wat Ɵjm en laurier
Giet af maar behoud een beetje kookvocht
Maak een crème met bvb de thermomix, voeg indien nodig wat kookvocht toe.
Zet opzij
Bloemkool crème
Kook de groenten gaar in lichtgezouten water
Giet af maar behoud een beetje kookvocht
Maak een crème met bvb de thermomix, voeg indien nodig wat kookvocht toe.
Zet opzij
Aardappelpuree
Schil en kook de aardappelen gaar
Giet af en laat resterend vocht even uitdrogen
Gebruik een stamper of de passe vite en maak puree
Verdeel in 3 gelijke hoeveelheden en voeg bij ieder deel broccoli, wortel en bloemkool crème toe.
Pas indien de 3 gemengd zijn
Voeg melk toe
Voeg boter toe
Voeg eventueel een ei toe
Chips van zoete aardappel
Was de zoete aardappel zeer goed. Indien proper genoeg mag de schil eraan blijven.
Snij de zoete aardappel in dunne schijłes (1 à 2 mm chips dikte)
Dip de schijłes droog. Hoe droger hoe makkelijker te bakken.
Bak deze in (frituur)olie, een pan is makkelijker dan een friteuse.
Bak ongeveer 2-3 minuten aĬankelijk van de dikte op maƟg vuur.
Draai toch regelmaƟg om.
Klaar indien de zijkant donkerder begint te kleuren.
Haal ze uit de pan en leg deze op een plaat met keukenpapier om het overtollige vet te laten absorberen. Na enkele minuten worden ze iets krokanter. Indien deze te zacht blijven langer bakken en/of dunner snijden.
Groene asperges
Spoel de asperges
Zet water op licht gezouten
Kook de asperges max. 5 minuten
Spoel met koud water en zet opzij
Bak af in wat olijfolie en kruid met peper en zout voor het doorgeven
Kerstomaten
Bak af op matig vuur enkele minuten voor het doorgeven in wat olie. Kruid met peper en zout.
Dresseringstips
Leg de 3 asperges met de punt naar links
Spuit van elk soort puree een torentje, 2 voor, 1 achter
Serveer de saus in een apart potje
Leg 3 stukken vlees op de asperges met de beentjes in elkaar.