Aardappelen: Kook in licht gezouten water 15–18 min gaar. Giet af en laat 1 min uitdampen op laag vuur.
Prei wassen: Halveer in de lengte, spoel grondig tussen de lagen (zand!), snij fijn.
Prei stoven: Stoof 8–10 min in 10 g boter (en/of scheutje water) met deksel tot zacht, niet kleuren. De laatste minuten zonder deksel om overtollig vocht te laten verdampen. Je kan kiezen om de prei te mixen.
Pureren: Stamp de aardappelen met warme melk, eventueel een ei en boter. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en cayennepeper.
Mengen: Spatel de gestoofde prei erdoor. Proef en werk evt. af met mosterd.
Spek bakken: Versnij de spek in blokjes en bak krokant in een pan zonder boter.
Voedingswaarden
Serving: 100g | Calories: 120kcal
Tips
Stoof prei onder deksel (zacht, niet kleuren), laatste 1–2 min open om te droogstoven.
Roer spekjes pas op ’t einde door de puree voor krokant effect.
Textuur: hou wat kookvocht/melk achter, voeg toe tot smeuïg.
Bewaren
Afdekken en 1–2 dagen in de koelkast. Opwarmen met scheutje melk/room; spek apart kort terugbakken.