Zet het water op en voeg de blokjes runder bouillon toe
Meng het gehakt met de kruiden, de eierdooiers en het paneermeel.
Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 5 à 10 minuten afhankelijk van de grote van de balletjes. Eenmaal ze naar bovenkomen weet je dat ze klaar zijn.
Neem een pan. Smelt een klontje boter en bak de balletjes kort bruin. Zet opzij.
De saus
In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek - blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
Giet indien nodig de runderbouillon door een zeef. Voeg de gezeefde runderbouillon toe.
Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
Voeg de balletjes toe.
Werk af met peper en zout.
Optioneel
Voeg naar smaak een geutje sterke drank aan toe voor een specifieke twist.
Voedingswaarden
Calories: 550kcal
Varianten
Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken en/of cayenne toe aan de tomatensaus.
Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
Voeg fijngesneden groenten toe zoals look, ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
Voeg spekblokjes toe.
Gebruik minder tomatenpuree en vervang door tomatenpulp of passata.