Ga terug Email Link
+ servings

Balletjes in tomatensaus

Een klassiek comfortgerecht. Perfect voor een familiediner, serveer met puree, erwten en worteltjes.
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gehakt, kinderen, vlees
Porties: 5
calorieën: 550kcal

Ingrediënten
 

Runderbouillon

Gehaktballen

Tomatensaus

Optioneel

  • 1 el madeira ( of cognac - whiskey- ...)

Instructies

De balletjes

  • Zet het water op en voeg de blokjes runder bouillon toe
  • Meng het gehakt met de kruiden, de eierdooiers en het paneermeel.
  • Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
  • Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 5 à 10 minuten afhankelijk van de grote van de balletjes. Eenmaal ze naar bovenkomen weet je dat ze klaar zijn.
  • Neem een pan. Smelt een klontje boter en bak de balletjes kort bruin. Zet opzij.

De saus

  • In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
  • Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek - blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
  • Giet indien nodig de runderbouillon door een zeef. Voeg de gezeefde runderbouillon toe.
  • Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
  • Voeg de balletjes toe.
  • Werk af met peper en zout.

Optioneel

  • Voeg naar smaak een geutje sterke drank aan toe voor een specifieke twist.

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

 

Varianten

  • Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken en/of cayenne toe aan de tomatensaus.
  • Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
  • Voeg fijngesneden groenten toe zoals look, ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
  • Voeg spekblokjes toe. 
  • Gebruik minder tomatenpuree en vervang door tomatenpulp of passata.
 
QR Code linking back to recipe