Schil de witte asperges met een dunschiller vanaf net onder de kop tot aan de onderkant. Snijd ongeveer 2-3 cm van de harde onderkant af.
Breng een ruime pan water aan de kook met een beetje zout en, indien gewenst, een snufje suiker om de asperges een zachte zoetheid te geven. Voeg de witte asperges toe en kook ze ongeveer 7-10 minuten (afhankelijk van de dikte) , tot ze zacht maar nog stevig zijn.
Giet de asperges af en laat ze even uitlekken.
Groene Asperges
Snijd de onderste 1-2 cm van de groene asperges af. Schillen is bij groene asperges meestal niet nodig, tenzij ze erg dik zijn.
Koken : Breng een pan water met zout aan de kook. Voeg de groene asperges toe en kook ze 4-5 minuten, tot ze net gaar zijn maar nog een bite hebben.
Laat de asperges na het koken even uitlekken.
Grillen: Voor een intensere smaak, bestrijk de asperges licht met olijfolie en gril ze op middelhoog vuur 3-4 minuten, tot ze lichtbruin en gaar zijn.