Ga terug Email Link
+ servings
Balletjes in tomatensaus met puree en erwten en worteljes

Balletjes in tomatensaus

Een klassiek comfortgerecht met een vleugje whisky.Perfect voor een familiediner, serveer met puree en erwten en worteltjes.
4 from 1 vote
Afdrukken Pin FB X
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gehakt, kinderen, vlees
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 5
Calorieën: 550kcal

Ingrediënten

  • 1 l water
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 1 kg gemengd gehakt
  • kruidenmix (hier spaghetti kruiden)
  • 3 grote blikken tomatenpuree
  • 1 l volle melk
  • 200 g boter
  • 200 g bloem
  • 1 geutje whiskey of cognac

Werkwijze

  • Zet het water op en voeg de runder bouillon toe
  • Mix het gehakt met de kruiden. Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
  • Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 10 minuten.
  • Bak de balletjes kort bruin.
  • In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
  • Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek - blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
  • Voeg de runderbouillon ook toe.
  • Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
  • Doe een geutje whiskey of cognac er bij en kruid verder af met peper en zout.
  • Voeg de balletjes toe.

Voeding

Calories: 550kcal

Notities

Varianten

  • Voor een pittige toets, voeg een snufje rode pepervlokken toe aan de tomatensaus.
  • Vervang een deel van het gehakt door kalfs- of varkensgehakt voor een andere smaak.
  • Voor een alcoholvrije versie, laat de whisky/cognac weg of vervang door balsamicoazijn.
  • Voeg fijngesneden groenten toe zoals ui, paprika of champignons voor extra smaak en textuur.
  • Serveer over spaghetti of met een kant van geroosterd knoflookbrood voor een vullende maaltijd.