Zet het water op en voeg de runder bouillon toe
Mix het gehakt met de kruiden. Maak je handen nat en rol de balletjes. Door je handen nat te houden blijft het gehakt niet aan je handen kleven.
Gaar de balletjes in de bouillon en dit tot 10 minuten.
Bak de balletjes kort bruin.
In een grote kom smelt je de boter en voeg je de bloem toe. Goed roeren en je krijg dus een roux. Laat tot 5 minuten zacht warmen en en roer af en toe. Zo krijg je de bloemsmaak uit de roux (en dus de saus).
Giet de melk beetje per beetje door de roux en roer goed door tot de roux volledig is opgenomen door de melk. Klonters? Geen paniek - blijven roeren en als het niet lukt haal je gewoon je mixer boven.
Voeg de runderbouillon ook toe.
Voeg de tomatenpuree blik per blik toe tot dat je een voldoende rode tomaten saus hebt (zowel qua zicht als smaak). Dit kan tot 3 blikken zijn.
Doe een geutje whiskey of cognac er bij en kruid verder af met peper en zout.
Voeg de balletjes toe.