Witte miso is een zachte en lichtzoete Japanse sojabonenpasta, gefermenteerd met veel rijst en kortere fermentatietijd. Ze wordt vaak gebruikt in soepen, marinades en sauzen, en vormt de basis van veel ramenrecepten.
Shiro miso is een gefermenteerde pasta van sojabonen, rijst en zout. Door de korte fermentatie (enkele weken tot maanden) krijgt het een milde en toegankelijke smaak.
Gebruik in de keuken
Basis voor miso ramen en miso soep
Marinades voor vis of kip
Dressing met rijstazijn en sesamolie
Smaakmaker in sauzen en glazuren
Smaakprofiel
Mild, zacht, lichtzoet, romig, umami.
Varianten / Verschillen
In vergelijking met rode miso (aka miso) is witte miso zoeter, minder zout en subtieler. Rode miso is krachtiger en intenser van smaak.
Wat is het verschil tussen witte en rode miso?
Witte miso (shiro miso) fermenteert korter en bevat meer rijst, waardoor de smaak zachter en lichtzoeter is. Rode miso (aka miso) is sterker, zouter en dieper van smaak.
Waar kan ik witte miso kopen?
In Aziatische supermarkten, biologische winkels en soms in grotere supermarkten bij de wereldkeuken of bio-afdeling.
Hoelang blijft witte miso goed?
Ongeopend vaak meer dan een jaar houdbaar. Na openen enkele maanden in de koelkast, goed afgesloten.
Kan ik witte miso vervangen door rode miso?
Ja, maar rode miso is zouter en krachtiger. Gebruik minder en proef tussendoor.
Is witte miso gezond?
Ja, het bevat probiotica en mineralen door de fermentatie. Let wel op het zoutgehalte.