Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in koud water tot ze zacht zijn.
Verwarm zacht in een steelpan het suikerwater en voeg het citroensap toe.
Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit om overtollig water te verwijderen en voeg ze toe aan het warme mengsel. Roer goed totdat de gelatine volledig is opgelost.
Laat de afdekgelei afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
Wanneer de gelei begint in te dikken maar nog steeds vloeibaar is, bestrijk je het gewenste gebak of fruit ermee voor een mooie glans en bescherming tegen uitdroging.
Tips
Voor een vegetarische versie kan je agar agar of pectine gebruiken.
Je kan extra aroma's toevoegen voor extra smaak of in functie van de toepassing.
Je kan ook eenvoudigweg abrikozengelei (of andere) gebruiken en wat (suiker) water toevoegen.
Afdekgelei mag niet aangebracht worden op warme taarten, anders gaat de structuur verloren.